Ce-mi zboara prin ganduri …

Dupa cum spuneam intr-o postare anterioara, am depus actele pentru a primi finatarea unui sistem acm (apa calda menajera) printr-un panou solar. A durat vre-o doua luni aprobarea dosarului, iar in noiembrie 2010 am semnat un contract prin care achizitionam un panou solar, montajul, transportul si materialele aferente acestuia.

Dupa ceva cautari anterioare primirii aprobarii de finantare, am ales firma Solarduobest din Bucuresti. Sunt foarte amabili, raspund la mailuri, nu-ti cer numele real sau numarul de telefon pentru a-ti intocmi o oferta, fac calcule pentru necesarul de apa calda, propun solutii, eu cerusem o solutie mai ieftina si mai putin eficienta initial, dar mi-au explicat si m-au convins sa accept actuala solutie, chiar mi-au oferit si anexele completate pentru depunderea dosarului de finantare.

Dupa cum am mai spus, am semnat contractul in noiembrie 2010, am platit un avans de 35% din valoarea totala a lucrarilor si trebuia ca toata treaba sa se termine undeva la inceputul lui decembrie 2010. Ei, ghinion, firma respectiva ne-a tot plimbat, ba ca nu lucreaza iarna si ca incepem la 1 martie, ba ca nu are instalatori disponibili, ba ca mai dureaza cateva saptamani, ba ca sunt probleme cu furnizorii (varianta finala).

Acasa am tot primit cateva oferte scrise din partea competitiei, unii chiar oferindu-se sa efectueze lucrarea si sa platim atunci cand vom primi decontarea de la stat. Fiind deja primavara, am luat hotararea de a trimite firmei un e-mail prin care ii informam ca le mai acordam 7 zile calendaristice sau venim sa ne luam banii. In a 7-a zi de „gratie” ni s-a raspuns la mail ca vor veni luni la pranz, iar luni la pranz ne-au spus ca vin marti dimineata, la ora 9, ca sa termine intr-o zi. Marti au ajuns la ora 10:30, s-a montat in aceiasi zi, am rupt contractul vechi, oricum nu se respectase si am primit altul nou, bon fiscal, factura, receptia lucrarilor, garantia, manualul de utilizare, etc.

Ca si compensatie pentru perioada trecuta, am primit un sistem solar cu heat-pipe si schimbator termic in locul unuia cu tuburi, serpentina si glicol la interior.

Nu vreau sa fiu subiectiv in legatura cu firma solarduobest, dansii lucreaza cu toti banii primiti de la dvs, urmand sa primiti decontul de la stat, eu am relatat ce mi s-a intamplat mie. Gasiti acum si firme care nu cer niciun ban de la client, isi iau banii direct de la stat, probabil printr-o procura.
In continuare va voi prezenta sistemul si lucrarea:

Această prezentare necesită JavaScript.

Sistemul se preteaza la un consum a 3-4 persoane si este format dintr-un boiler din inox de 160 Litri, inox atat interior, cat si exterior, cu o izolatie de 5cm spuma, contine un senzor de temperatura introdus in partea inferioara a boilerului si o rezistenta electrica de 1500W. In acest boiler sunt introduse 18 tuburi vidate din sticla pe sistem heat-pipe. Aceste tuburi contin o substanta care in mod normal se gaseste in stare lichida, prin incalzire se transforma in vapori, urca in boiler unde ajunge la un schimbator termic, cedeaza caldura acestuia, se condenseaza si se reia procesul; schimbatorul termic cedeaza caldura primita apei din boiler, astfel neexistand niciun contact intre substanta din tuburi si apa din boiler.

Mai exista si doua supape de siguranta pentru a preveni o presiune prea mare in boiler sau pe instalatie, presiune care ar putea sa apara atunci cand presiunea apei de la retea este foarte mare sau cand temperatura apei urca peste 90 grade Celsius.

Senzorul de temperatura si rezistenta electrica sunt conectate la un microcontroler, care, evident, este conectat la reteaua de electricitate. Acest microcontroler citeste temperatura apei de la senzor si poate comanda pornirea si oprirea rezistentei electrice. Are si un ceas care ajuta la alte functii. De exemplu, pot fi programate 3 intervale orare in decursul a 24 ore unde puteti seta ce temperatura a apei doriti sa aveti (adica, la ora 6 sa aveti 40grade, la ora 14 50 grade si la ora 22 sa aveti 75 grade; observatie: electric se poate seta orice temperatura in intevalul 30-80 grade celsius). Mai exista 2 programe automate: anti-inghet – cand temperatura scade sub 3 grade, atunci porneste rezistenta electrica si este oprita cand apa ajunge la 7 grade; anti-bacterii – daca in decursul a 7 zile temperatura apei nu depaseste 70 grade, in a 8-a zi porneste automat rezistenta electrica si se opreste cand temperatura apei ajunge la 70 grade Celsius. Evident, exista si o setare manuala, putand seta o anumita temperatura, rezistenta porneste si atunci cand se atinge acea temperatura se opreste alimentarea electrica a rezistentei.

Dupa cum vedeti si in poze, sub tuburi nu exista niciun material de reflexie, fapt ce poate duce la o usoara pierdere de eficienta, dar compenseaza din plin prin faptul ca radiatia solara poate veni si din spatele panoului, zapada nu mai acopera decat 10-15cm din baza tubului, vantul nu afecteaza tuburile, iar acoperisul din tabla reflecta radiatia in tuburi.

Acest sistem este printre cele mai bune de pe piata, daca nu cel mai bun, (tuburi vidate heat pipe cupru, schimbator de caldura, inox interior-exterior, suport din inox, microcontroler, senzor si rezistenta electrica, izolatie, nu necesita intretinere si nu ingheata), cel putin la nivelul tehnologiei, iar garantia oferita este de 5 ani de zile. Teoretic iarna panoul realizeaza solar apa calda la o temperatura de 20-35 grade, iar vara 60-90, daca trece de 90 de grade celsius se declanseaza supapa de siguranta. Acel microcontroler consuma 3w, deci cat un led de la tv sau de la intrerupatorul de lumina.

Ceva deosebit reprezinta conectarea acestui sistem la un boiler bivalent sau trivalent care (cu 2-3 serpentine) care sa fie legat la o centrale termica, deci are si rol de puffer (deci e si boiler clasic, e protectie pentru supraincalzire a apei si reduce consumul centralei), iar circulatia intre boiler si panou realizandu-se cu o pompa electrica de circulatie. Acest sistem costa destul de mult, dar merita, daca va permiteti.

In ziua instalarii apa a avut 18grade la ora 20, desi a avut 2 ore de soare si o proba de functionare a rezistentei electrice, in ziua 2 apa a urcat la 36 de grade avand doar cateva ore de soare, iar in ziua 3 cand a plouat intr-una apa a avut 30 de grade. Mentionez ca apa provine dintr-o fantana si are 3-5 grade Celsius cand ajunge in panou, iar apa incalzita in acest timp a fost folosita doar la spalarea mainilor si a vaselor.

Voi reveni cu poze mai bune, va voi arata si cum radiaza soarele din spatele panoului, desi panoul e orientat spre sud, si, evident, cu alte pareri despre functionarea panoului. Astept reactiile dvs.

Am o mare problema cu apa calcaroasa, va rog sa ma ajutati cu solutii rezonabile, nu statii de mii de lei. Am auzit de filtru din carbune, filtru din panza sau din polifosfati, dar unii recomanda ceva, altii altceva, si vreau sa montez doar un singur filtru la iesirea din hidrofor, deci apa sa fie potabila.

PS: costul a fost de 6500 ron, plus 1300 ron cartea funciara, plus 120 ron doua drumuri la Calarasi la mediu, plus adeverinte, etc. undeva la 8000 lei cost total, din care statul va subventiona 6000 lei. Am depus actele pentru decontare, am inteles ca dureaza 30 de zile calendaristice pana la primirea banilor intr-un cont bancar.
Din constructia casei am tras tevile prin pereti pana in podul casei, altfel ar fi costat ceva mai mult, iar tevile ar fi fost trase prin exteriorul peretilor si ar fi aratat urat.

ps2: puteti gasi un sistem acm unde sa va incadrati in cei 6000 lei, dar trebuie sa aveti cartea funciara a imobilului, sa fiti proprietar sau coproprietar in acel imobil si toate taxele platite catre stat.

ps3: sa cititi neaparat si „calitate” solarduobest

Anunțuri

Comments on: "Casa verde 2010 – panou solar acm instalat" (9)

 1. ciolanus said:

  Zilele acestea a fost foarte mult soare, acum deja am 92 de grade, dimineata erau 48 ramase, nu am observat sa arunce apa din boiler, doar ca robinet curge cu goluri de aer.
  Atentie la temperatura apei de la intrare, la mine e foarte rece, probabil ca maxim 2 dusuri poti face consecutiv.
  Am inteles ca pentru a-mi rezolva problema cu apa calcaroasa ar fi nevoie de o statie de dedurizare cu preturi ce pornesc de la 2000 Lei; filtrele doar reduc duritatea intr-o mica masura.
  update: s-a deschis supapa de siguranta si a inceput sa curga pe casa. Vazand ca tot curge, am oprit apa rece spre panou si am deschis robinetul la apa calda pana cand s-a oprit apa. Apoi am pornit apa rece spre panou si totul e ok. Singura problema e ca acum sunt 55grade in panou.
  E ceva ciudat.

 2. Pana te rezolva baietii cu panoul, mai bine iti montezi tu o hidrocentrala in curte 🙂

  • ciolanus said:

   E un panou pentru apa calda menajera, nu e fotovoltaic pentru energie electrica.
   Deja e montat, e super, singura problema pe care o mai am o reprezinta apa calcaroasa.

 3. ciolanus said:

  Decontarea a durat aproximativ 60 de zile.
  E ciudat ca odata ce s-a declansat supapa de siguranta, nu se mai inchide decat daca ii opresc alimentarea cu apa rece.

  • costel said:

   Si eu am aceeasi problema cu supapa….mi-a montat aceeasi firma solarduobest.

   • ciolanus said:

    O sa vi se spuna ca e de vina apa calcaroasa. Nu o verifica nimeni la niciun laborator, ei vand si instaleaza oricum, iar cand e vorba de garantie … pauza.
    Uitati-va pe site la calitate solarduobest.

 4. Felicitari pentru investitie!

 5. Comercializăm si montăm Sisteme Alternative pentru producţia de energie electrică si termică a locuinţei dvs, case de vacanţă, cabane, stâne, sere, pensiuni turistice, mânăstiri, ori alte imobile neelectrificate, Kit-uri Solare pentru Rulote, Caravane ori remorci apicole.
  Turbine Eoliene, Panouri Fotovoltaice, Micro Hidro Turbine, Panouri Solar-Termice, Panouri Radiante, UPS-uri.Generatoare 3kw. Energie Alternativa fara Facturi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: